KAHDEKSANNET KULTTUURITREFFIT PROMENADISSA

Kokoonnuimme elokuvakeskus Promenadissa. Promenadin Finnkino mahdollisti meille yksityisnäytöksen Juho Kuosmasen ohjaamasta elokuvasta ”Hymyilevä Mies”. Promenadikeskuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta Finnkinon herkkumyymälästä saimme valita leffaeväät, jonka jälkeen siirryimme elokuvasaliin.

img-20161201-wa0001-2

img-20161201-wa0015

Ennen elokuvan alkua Promenadin Teatteripäällikkö Päivi Outakorpi kertoi meille lyhyen esittelyn tämän vuoden suurimman arvostelumenestyksen saaneesta kotimaisesta elokuvasta.

img-20161201-wa0016

Juho Kuosmasen ensimmäinen täyspitkä elokuva on mustavalkoinen ja kuvattu 16 millimetrin filmille, jolloin elokuva näyttää kuin olisi vanhaa dokumenttia. Taidokkaasti 1960-lukulaisen tunnelman tavoittava sydämellinen elokuva sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla ja voitti siellä arvostetun Un Certain Regard -sarjan ensimmäisenä suomalaisena elokuvana toukokuussa 2016. Kuvaaja J-P Passi voitti Hymyilevä mies-elokuvalla parhaan kuvaajan pääpalkinnon Makedoniassa. Golden Eye-pääpalkinto Zürichin elokuvajuhlilla, New Directors-kilpasarjan pääpalkinto Chicagon elokuvafestivaaleilla, Suomen virallinen Oscar-ehdokas. Hymyilevä mies on tehnyt jo nyt suomalaista elokuvahistoriaa.

img-20161201-wa0012-2

Elokuu 1962. Olli ja Raija ovat vieraina häissä maaseudulla. He ovat vasta tavanneet ja viihtyvät hyvin toistensa seurassa. Tästä on tulossa rakkaustarina. Mutta väliin iskee ura. Juho Kuosmasen ohjaama, Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsikirjoittama Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva ”Kokkolan Leipurina” tunnetusta nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Olli Mäki valmistautuu Helsingin Olympiastadionilla käytävään höyhensarjan maailmanmestaruusotteluun amerikkalaista Davey Moorea vastaan. Mäki on ottelemassa ensimmäisenä suomalaisena ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruudesta ja koko Suomi odottaa ottelua. Hän häviää lopulta ottelun, mutta Mäki on sitä mieltä, että se on kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä. Hymyilevä mies on tunteisiin vetoava tarina epäonnistumisen taidosta ja onnen tavoittelemisesta. Elokuvan loppukohtauksessa elokuvan hahmot kohtaavat ikääntyneet Olli ja Raija Mäen meren rannalla. Ottelu on hävitty mutta tulevaisuus on edessä.

Senioreiden ja kulttuurikavereiden mietteitä elokuvasta:

”Ihana kun päästiin yhdessä tulemaan.”

”Mukavaa oli kattella.”

”Kaikkee sitä näkkee ko vanhaks ellää ja paljo kyl oli vilmis tapahtummaa.”

”Emmää oikee siit juanest saanu kii, mää luuli, et tää olis ollu ilosempi vilmi.”

”Aika raakaa on ollut yksilöurheilijan elämä ja on varmaan vieläkin.”

”Hyvät näyttelijät, nostalginen menneen ajan tunnelma.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *